Преди седмица стана ясно, че руската държавна корпорация Росатом, френската Framatome

...
Преди седмица стана ясно, че руската държавна корпорация Росатом, френската Framatome
Коментари Харесай

За рестарта на АЕЦ Белене ще трябва ново одобрение от ЕС, твърдят експерти

Преди седмица стана ясно, че съветската държавна корпорация " Росатом ", френската Framatome SAS и американската General Electric Steam Power ще обединят силите си в консорциум и ще вземат участие с обща оферта в процедурата, оповестена от българското държавно управление и Националната електрическа компания за строителството на АЕЦ " Белене ". В рамките на постигнатите съглашения, при изискване че съветската държавна корпорация " Росатом " бъде определена за стратегически вложител в плана, въз основа на резултатите от състезанието, General Electric ще се смята за сътрудник с турбогенераторната апаратура, основана на технологията Arabelle и оборудването на машинна зала, а Framatome SAS - за сътрудник с оборудването за Автоматизираните системи за ръководство на софтуерните процеси (АСУ ТП) за централата.

За рестарта на АЕЦ " Белене ", обаче, ще бъде належащо ново утвърждение от Европейския съюз, макар изказванията на държавното управление, че това няма да се наложи. Това съобщи в ефира на bTV адвокат Албена Белянова и добави, че е изпратила въпроси за плана към Европейски Съюз, откакто е забелязала несъответствия в провеждането на процедурата.

" Условията на процедурата са доста противоречиви. Начинът на оценка е доста мъгляв и индивидуален. Липсва информация както за референдума, извършен през 2013 година, по този начин и че решението на Министерски съвет се апелира пред съда ", изясни юристът. 

Експертът по нуклеарна енергетика проф. Георги Касчиев посочи, че утвърждението на Европейската комисия на известието за плана от 2007 година – към този момент не е в действие.

" На госпожа Петкова (енергийният министър Теменужка Петкова, бел. ред.) също й е обяснено, че тази нотификация е невалидна. Въпреки това тя продължава да заблуждава държавното управление и народните представители, и евентуалните вложители, че всичко е наред “, разяснява Касчиев.

Според адв. Белянова тези пропуски обричат плана и той няма да се осъществя. " Това не е първият случай, при който информация се показва погрешно от министър Петкова, по безусловно манипулативен метод. Същото беше ситуацията при наказателната процедура против България по газовото дело ", сподели още юрист Албена Белянова. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР